Yol hipnozu çoğumuzun başına bir çok kez gelmiş olsada genellikle bunun farkına varamadığımız bir durumdur aslında. Özellikle zihnimiz yorgunken direksiyon başına geçtiğimizde başımıza gelir, bildiğimiz ve sürekli geçtiğimiz yollarda araç kullanmak, mola vermeden araç kullanmak, sabit ritimli müzikler ya da kilometrelerce devam eden yol üzerindeki aydınlatmalar gibi uzun süre tek düze ve aynı frekansta uyarıcılara maruz kalmakta bunu tetikleyebiliyor.
Yol hipnozu, uykusuzlukla ilintili de olsa belirtileri direksiyon başında uyumak gibi kolay fark edilir değildir. Fiziksel olarak belirtiler vermez, çünkü zihnimizin girdiği yarı uyku halidir. Gözlerimiz açık olsada gördüğümüzü algılayamadığımız, aldığımız bilgiyi doğru işleyemediğimiz ve doğru tepkiler veremediğimiz bir durumdur.
Yol hipnozu yalnızca tır şoförleri, otobüs kaptanları gibi uzun yol yapan kişiler ve belirli meslek gruplarını etkilemez, şehir içinde araç kullanan sürücüleri de etkisi altına alabilir. Özellikle ev ve iş yeri arasında, en çok bildiğimiz ve tabiri yerindeyse “ezbere” gittiğimiz yollarda başımıza gelir.
Her 50 metrede bir yer alan aydınlatma direkleri, uzun yollarda kilometrelerce peş peşe gelen yol çizgileri, sabit ritimli müzikler bizim kolayca yol hipnozu etkisine girmemizi sağlar.
Yol Hipnozu, highway hypnosis yani Otoyol Hipnozu ya da white line fever yani Beyaz Çizgi Ateşi olarak da adlandırılır.
Özellikle ev – iş yerimiz arasında başımıza gelen kazalar ve uzun yollarda,otoyollarda başımıza gelen kazalarda büyük rol oynayan yol hipnozu gözlerimiz açıkken beynimizin girdiği trans hali olarak da açıklanabilir.
Eğer gözleriniz tek noktaya odaklanarak ilerliyorsanız, gittiğiniz yolda son 15-20 dakika içerisinde ne gördüğünüzü, bulunduğunuz noktaya nasıl ve nereleri geçerek geldiğinizi hatırlamıyorsanız, otomatik pilota bağlamış gibi araç kullanıyor ve yol hipnozuna girmişsiniz demektir!
Otoyol hipnozunda bilincimizin bir yanı hipnozun etkisindeyken diğer yanı da otomatik olarak aracı sürmeye devam eder ve bu sırada gelişebilecek riskli durumları algılayamaz ve beyin bunu işlemez.. İşte gerçekleşen bir çok kazanın sebebi de aslında budur.
Yol hipnozuna maruz kalmamak için uykusuz ve yorgun araç kullanmamak, seyahat öncesi ve sırasında ağır yiyecekler tüketmemek gerekir.
Yol Hipnozu etkisine girmemek için?
Yola çıkmadan önce en az 8 saat uyumak, sürüş sırasında 2 saatte bir minimum 15 dakika mola vererek taze hava almak ve yürüyüş yaparak kan dolaşımının hızlanmasını sağlamak, sürekli sabit hızda gitmek yerine ara sıra belirli mesafeler için hız değişimleri yapmak, yol üzerinde gördüğünüz cisimleri göz ve aynalardan görüş alanınızdan çıkana kadar takip ederek ufak egzersizler yapmanızı ve sabit ritimde olmayan müzikler dinlemenizi tavsiye ederim.
Yola çıkmadan önce 8 saat uyumak
İki saatte bir mola vermek
Araç içi sıcaklığı, oda sıcaklığı olan 23 derece seviyesinde tutmak
Yaz ayları için rahat ve havadar kıyafetler tercih etmek
Yol üzerinde bulunan tabelaları sürekli kontrol etmek, tüm aynaları en geç 5 saniyede bir kontrol etmek zihnimizin uyanık kalmasına yardımcı olacaktır.