Otobüs yangınlarının bir çok sebebi olabilir, bu sebepler bilirkişi incelemeleri sonrasında ortaya çıkarken genellikle, elektrik tesisatı, motor bölümü yangınları ya da sürücü hatalarından kaynaklanarak diğer alanlarda da sıçrayan yangınlar olabilir.
Elektrik tesisatı yangınları araç üzerinde standartın dışında uygulamalar yapılması, yüksek güç çeken ısıtıcı vb. cihazların kullanılması ya da yanlış kullanılması gibi sebepler olabilir.
Sürekli yollarda olan bu araçların motor bölümü yangınları da araç bakımlarının yüzeysel yapılması, yanlış yakıt kullanılması ve motor bölümünde yangın söndürme sistemlerinin bulunmaması sebebiyle vuku bulabiliyor.
Bir diğer yangın sebebi ise sürücünün fren sistemlerini yanlış kullanması, retarder ve servis frenlerini doğru kullanmaması, sürekli servis (ayak freni) kullanmasına bağlı olarak balataların aşırı ısınarak yanması ya da lastik hava basınçlarının düşük olması ve yuvarlanma direnciyle birlikte lastiklerin aşırı ısınması kaynaklı yangınlardır.
Bu yangınların engellenmesi için, motor bölümüne, sürücü dinlenme alanına ve muhtelif yerlere yangın dedektörleri ve yangın söndürme sistemlerinin konulması, periyodik muayenelerin haricinde araç bakımlarının detaylıca yapılması, araçlara merdiven altı işletmelerde hiç bir teknik değişiklik yapılmaması ve sürücülerin yanlış uygulamalardan kaçınması için eğitimli olması aynı zamanda muavinlerin de acil durum konularında bilgilendirilmesi şarttır.
Ayrıca otobüs işletmeleri bayram tatili gibi yoğun dönemlerde atıl kenarda duran, yeri geldiğinde bakımı tam olmayan otobüsler ile özmal olmayan kiralık ve dolayısıyla bakımları yeteri kadar denetlenemeyen araçları da sefere sokabiliyor, bu da böyle zamanlarda otobüs yangınlarında etkili oluyor maalesef.