Şehir içinde ne kadar araç kullanma tecrübeniz olursa olsun şehirler arası yollarda araç kullanmanın zorlukları ve dinamikleri çok daha farklıdır. Özellikle ilk şehirler arası tecrübeniz ise bunu göz önüne alarak yola çıkın. Uzun yıllardır araç kullanıyor ve şehirlerarası kullanım tecrübeniz varsa dahi olabildiğince özetlenmiş, 7 maddelik tavsiyemi okumanızda fayda var.
1. Araç Bakımları ve Lastik Durumu
Periyodik olarak yaptırdığımız ve belkide zaman zaman aksattığımız bakımlar özellikle tatil ve uzun yol öncesinde çok daha büyük önem taşıyor. Yürüyen aksama yapılacak olan bakımların seyahate çıkmadan yaklaşık 1 hafta öncesinde yapılması da gayet önemli. Zira çıkabilecek sorunlara karşı hazırlıksız yakalanmamak ve seyahat sırasında tehlikeye düşmemek gerekir. Bu hataları şehiriçi ve düşük süratlerde tolere etmek daha kolay olacaktır.
Lastiklerimiz mevsime uygun olmalı, diş derinliği 3 mm’nin üzerinde ve yaşı 5 yıldan fazla olmamalı. Gözle kontrol edildiğinde ufak kılcal çatlaklar mevcut ise lastik sertleşmiş ve özelliğini yitirmiş durumdadır, değişmesi gerekir. Lastik hava basınçlarınında trafiğe çıkmadan önce, lastikler soğukken üreticinin tavsiye ettiği değerlerde olmasına dikkat edin.
2. Yeterli Uyku ve Sehayat Planlaması
Seyahat planı yaparken gündüz, günün erken saatleri yola çıkmayı tercih edin, ayrıca yola çıkmadan önce sağlıklı ve yeterli uyku uyumak şart. Kafein içeren içeceklerve enerji içeceklerine güvenerek yola çıkmayın, bu tür içecekler sizi en fazla bir kaç saat uykudan alıkoyabilirken, uyku kalitenizide bozarak ertesi gün daha yorgun olmanızı sağlar. Yola çıkmadan önce mümkünse 8 saat uyuyun ve 1-2 gün öncesinden alkol tüketmeyin.
Gideceğiniz rotayı, mola vereceğiniz yerleri yola çıkmadan önce planlayın. Bu sizin daha rahat, sakin ve aceleden uzak bir seyahat gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır. Yola çıkış ve dönüş zamanlarınızı resmi tatillerden bir kaç gün öncesine ya da sonrasına planlamaya çalışın. Bu sizi uzun kuyruklar ve sıkışık trafikten kurtaracağı gibi kaza ve arıza gibi olumsuz durumlardan uzak kalmanızı sağlayacaktır.
Bayram trafiğinde gidiş ve dönüş tarihlerinizi belirlerken resmi tatil tarihlerinden bir kaç gün önce ve sonrasını tercih etmeniz trafiğin daha rahat olduğu zamanlarda yollarda olmanızı sağlayacak ve bu önlem hem ekonomik sürüş hem de konforlu sürüş anlamında size katkı sağlayacağı gibi trafikte çok daha az vakit geçireceksiniz.
3. Araç İçi Güvenlik
Koltuk ayarınızı ve ayna ayarlarınızı doğru yaptığınızdan emin olun. Bu ani gelişen durumlarda doğru manevralar yapmanızı sağlayacak ve yol boyunca daha az yorulmanızı sağlayacaktır. Eğer yaz aylarında seyahat ediyorsanız klimanızı en soğuk ayarda tutmak yerine 23 derece ayarlarında tutun, bu hava sıcaklığı kabin için idealdir. Müzik tercihlerinizi de ne çok hareketli ne de yavaş olarak tercih edin. Çünkü hareketli müzikler sizi ofansif sürüşe yöneltir, hareketsiz müzikler de direksiyonda uykunuzu getirebilir.
Arka koltuklar da dahi tüm yolcular emniyet kemerini takmalı ve bunun yasal zorunluluk olduğu unutulmamalıdır. Araçta evcil hayvan bulunuyorsa, kendilerine özel olarak imal edilmiş çantalarda bulunmalı ya da onlar için üretilen ve emniyet kemeri bağlantılarına takılan güvenlik kemerlerinden takılması gerekir.
4. Yük Güvenliği
Bagaja koyacağınız yüklerinizi kesinlikle sabitlemeli ve olabildiğince dengeli bir şekilde yüklemelisiniz. Yine araç içerisinde bulunan pet şişe sulara kadar tüm cisimlerin kapı cepleri, bardaklıklar vb. alanlarda sabitlenmiş olduğundan emin olun, bir pet şişenin fren pedalı altına girerek kazaya sebebiyet verebileceği ihmalini göz ardı etmeyin.
5. Trafik Kuralları
Hız sınırı ve diğer trafik kurallarına uymanız oldukça önemlidir. Bu trafik kuralları ve tek bir tabela bile özellikle süratin olduğu şehirlerarası yollarda hayat kurtarıcı olabilir. Hedeflenen noktaya 20-30 dakika daha erken ulaşmak amacıyla hız sınırlarını zorlamayın, unutmayın ki şehirlerarası yollar her gün eviniz ve işyerinizin güzergahı gibi alışmış olduğunuz düzende olmayabilir, değişmiş olabilir ya da farklı dinamikleri olabilir. Yine bununla beraber özellikle bayram seyahatlerinde aracın yüklü olduğunu, bu durumun yol tutuşu ve fren mesafenizi etkileyeceğini unutmayın.
6. Molalar
Seyahat sırasında 2 saatte bir yaklaşık 15 dakika molalar vermeyi ihmal etmeyin. Zaman kaybı olmasın diye saatlerce direksiyon başında kalmanız gideceğiniz hedefe asla ulaşamamanıza sebep olabilir. Vakit sıkıntınız olduğunu düşünüyorsanız bile 2 saatte bir durarak, aracın lastiklerini ve etrafını yürüyerek kontrol edin, bu kan dolaşımınızı artıracak ve taze hava almanızı sağlayacaktır.
Ağır yiyecekler tüketmeden aperatif türü yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Özellikle hayvansal gıdalar sizi uyumaya teşvik edebilir. Bol su tüketmeye çalışın.
Eğer molalarda aracınızı yıkatmak istiyorsanız bunun için aracınızın fren disklerinin soğumasını bekleyin, sıcak ve yoldan gelmiş bir araca su tutulduğunda fren diskleri eğilecek ve hatta çatlayabilecektir. Ayrıca aracınız yıkandıktan sonra yola çıkmadan önce düşük süratlerde 4-5 kere fren yapmanız disk yüzeyinde bulunan suyu atmanızı sağlayacaktır. Bu uygulamayı yapmazsanız yüksek süratlerde fren performansınız oldukça düşer ve bu sizi kazaya sürükleyebilir.
7. Seyir Esnasında
Seyir esnasında navigasyon, cep telefonu gibi dikkat dağıtıcılar ile meşgul olmayın. Navigasyon ayarınızı yapmak için aracınızı durdurun, rotanızı ayarlayın ve sonrasında yola çıkın. Sürüş sırasında cep telefonu kullanımından kesinlikle uzak durun, bluetooth vb. kulaklıklar sizi kazadan uzak tutmaya yeterli değildir. Aynı şekilde sigara kullanımı ve sıcak içecekler seyir esnasında kesinlikle tüketilmemelidir.
Takip mesafesini koruyun, tüm yön ve şerit değişimlerinde sinyal vermeyi ihmal etmeyin, şehir içlerinde hızınızı uygun süratlere düşürün ve diğer sürücülere karşı hoşgörüyü elden bırakmayın.
Tabi ki bayram trafiğinde tek önlem alması gerekenler biz sürücüler değiliz, bayram boyunca çeşitli trafik tedbirleri gerekli merciler tarafından alınacak.
İçişleri Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı’nda alınacak trafik tedbirleri açıklandı. Günde ortalama 7 bin 371 trafik ekibinde 12 bin 768 trafik personeli görevlendirilmiş olup 11 gün de toplam 81 bin 82 trafik ekibi ve 140 bin 481 trafik personelinin görevlendirilmesi sağlanmış durumda.
Keyifli, sabırlı ve güvenli bir seyahat dilerim…