Sosyal Medya Hesaplarımız

Yabancı plakalı araçlar cezalarını ödemeden çıkış yapamayacak

Geçtiğimiz yıllarda bir çok kez dile getirilmesine rağmen yabancı plakalı araçlara yazılan trafik idari para cezalarının tahsili mümkün olmuyor, bununla ilgili olarak her yıl milyonlarca lira kayıp yaşanıyordu.

Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nın Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmeliğine göre sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçların ve Türk plakalı araç kullanan yabancı sürücülere kesilen trafik idari para cezalarının tahsiline ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Karayolu Trafik Kanunu 115.maddesinin 8.fıkrasına dayanarak hazırlanan yönetmelikte sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçalarla ilgili kanunda belirtilen hükümlere aykırı hareket edilmesi durumunda, ceza tutanağı düzenlenerek trafik idari para cezası verilecek.

 

Veriler, Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılarak alacak kaydı oluşturulmaksızın trafik idari para cezalarının tahsilinde veri olarak kullanılabilecek. Kesilen trafik cezaları sürücü ya da plakaya kesilmesi farketmeksizin Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimleri, bu birimlere bağlı muhasebe yetkilisi mutemetlerine, vergi dairelerine ve gelir idaresi başkanlığınca yetkilendirilmiş olan banka ya da PTT şubelerinden ödenebilecek.

 

 

Ödemeyen Sınırdan Çıkış Yapamayacak

Trafik cezalarına ilişkin veriler elektronik ortamda Maliye Bakanlığı ve Gümrük & Ticaret Bakanlığı arasında paylaşılarak ülkeden çıkış yapmak üzere sınır kapısına gelen yabancı plakalı araçların çıkışı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından engellenecek.

 

Şimdi Onlar Düşünsün 🙂

Ayrıca gurbetçi vatandaşlarımız yaşadıkları ülkelerde (Almanya, Avusturya, Hollanda vb.) trafik kurallarına eksiksiz uyarak Türkiye sınırları içerisinde sınırsızca kural ihlali yapıyor ve bir nevi özgürlüğün tadını çıkartıyorlardı. Bu yönetmelikle birlikte onlarda artık bu açıktan yararlanamayacaklar ve ceza yeme endişesiyle trafik kurallarına daha fazla özen göstereceklerdir.

 

Gürcistan Plakalı Araçlar da Etkilenecek

Bu uygulamadan özellikle etik ve yasal olmayan yollarla Gürcistandan getirilen otomobiller de etkilenecek. Zira ülkeye çok uygun fiyatlarla alınan lüks araçlar sokularak plakasının yabancı olmasından dolayı köprü-otoyol ve trafik cezalarından muaf oluyor, daha doğrusu kesilen cezalar ödenmeden yurt içinde dolaşımı yapılıyor, belirtilen süre sonunda Gürcistana giriş çıkış yapılıyordu.