Sosyal Medya Hesaplarımız

Cam Filmi Yasağı Tartışmasına Son

Araçlara cam filmi takmanın serbest olduğu ya da yasak olduğu uzunca bir süredir tartışma konusuyken kimi sürücüler cam filmi ile ceza yemediğini kimi ise yasak olmadığı halde ceza yediğini internet ve sosyal mecralarda sürekli dile getiriyor. Kimi sürücüler güzel göründüğü için kimileri güneşten korunmak için kimiside ki özellikle bayan sürücüleri kapsayan bir grup trafikte tacize uğramamak için cam filmini çözüm olarak görüyordu.

 

Artık Serbest

Cam filmi yasağı tartışmalarına son noktayı koymak adına 6 ay önce Resmi Gazete’de ilan edilen ve 26 Nisan 2017‘de yürürlüğe giren ‘Araçların imal, tadil ve montajı (AİTM) Yönetmeliği ile birlikte araçlarda cam filmi kullanmak artık serbest hale geldi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan avukat Cevat Kazma, yönetmelikle artık şimdiye kadar yasak olan cam filmi taktırmanın serbest olduğunu belirterek bazı şartların olduğunu da ekledi.

 

Bazı Şartlar Dahilinde Uygulanabilir

Yönetmelikle cam filmi yaptırmak serbest hale geldi ancak en önemli şart ön cama uygulama yapılmaması yönünde. Belirli standartlara sahip ve onay almış cam filmlerinin kullanılması gerekiyor ve ön cama yapıldığı takdirde 189 TL para cezası bulunuyor. Sadece sürücüler için şartlar söz konusu değil tabi ki cam filmi uygulaması yapan iş yerleri de bu şartlara uymak durumunda. Cam filmi üreticileri ve uygulama yapan iş yerleri PVC malzeme kullanılan cam filmlerinin satışını ve uygulamasını yapamayacak. Bununla birlikte kullanılacak olan malzemenin akrilik esaslı olması ve camların iç yüzeyine yaptırılması gerekecek.

 

Daha önce bir çok kez haberlere konu olan cam filmi sorunu daha önceleri çeşitli davalara da konu olmuş ve hakkını arayan sürücüler haklı bulunmuştu.

 

Sürüşe Etkileri Neler?

Bir ileri sürüş teknikleri uzmanı olarak bana cam filmi ile ilgili soru sorulduğu zaman cevabım her zaman çok gerekli değilse uzak durulması yönünde. İllaki takmak gerekiyorsa da en açık renk cam filmleri tercih edilmeli. Zira ön cama film uygulaması yapılmasa bile yan camlara uygulanan filmler, sağımızdan ve solumuzdan gelen araçları görmemize engel oluyor, en çokta ayna kontrolünde sıkıntılar yaşatıyor ve güvenli sürüş yapmamızı negatif yönde etkiliyor.