Sosyal Medya Hesaplarımız

Araçlarda Klima Kullanımına Dikkat

Yaz mevsimlerinde araç kullanırken sıcak havanın etkilerini görmezden gelmemek gerekiyor. Zira 35 derecelik kabin sıcaklığı sürücülerin tepki süresini standart oda sıcaklığına nazaran yüzde 20 daha yavaşlatıyor ve bu kanda yüzde 0,5 alkol varmışçasına sürücüleri olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple sürücü mahalinin havadar ve ideal serinlikte olması büyük önem taşıyor.

Peki araçlarımızın içerisinde ideal serinliği yakalamak için ne yapmamız ve en önemlisi ne yapmamamız gerekiyor. En çok yapılan yanlışları sıralarsak;

 

Klimayı En Yüksek Kademe’de Çalıştırmak

Yaz sıcaklarında açık bir alana park edilmiş araca ilk bindiğinizde yaklaşık kabin sıcaklığı 60 dereceyi bulur. İşte bu durumda araca biner binmez klimayı en yüksek kademe de çalıştırmak yapılan en büyük hatadır. Oysaki klimayı açmadan önce bir kaç dakika süreyle kapıları ve camları açmanız içeride ki hava sıcaklığını doğal yollarla 25 dereceye kadar düşürebilir. İdeal havayı yakaladıktan sonra klimanızı çalıştırırsanız enerji tasarrufu yapmış olursunuz ve klimaya daha az maruz kalarak daha sağlıklı bir yöntem izlemiş olursunuz.

 

Hava Akış Yönünü Doğru Ayarlamamak

Çoğu kez klimanın kademesinden ziyade havalandırma menfezlerinin yanlış ayarlamasından ötürü klima araç içerisindekileri serinletmeye yetmez. Böyle zamanlarda genel olarak ilk akla gelen klimanın derecesini düşürmek ya da fan seviyesini yükseltmek olur. Ancak bu hatalı bir davranıştır.

Araçlar üretilirken her modelde soğutma sisteminin üzerinde bir kaç yıl çalışılıyor. Bu süre zarfında özellikle havalandırma kanalları ve menfezlerin geometrileri 3D olarak analiz ediliyor ve araç içerisinde dolaşım yönü saptanarak sanal ortamda simulasyonlarla test ediliyor.

Yani klimayı verimli şekilde kullanmanız için bu menfezleri ve hava akış yönünü doğru ayarlamanız yeterli olacaktır. Menfezleri aracın tavanına doğru ayarladığınızda soğuk hava aracın içerisinde daha iyi dolaşım sağlayacak ve aracı hemen hemen eşit oranda serinletecektir. En çok yapılan hatalardan biri menfezleri doğrudan kişilerin üzerine doğru ayarlamaktır, bu yüz felcine bile yol açabilirken hastalıklara davetiye çıkartır.

Aracın bakımları periyodik yapıldığı gibi klima sistemlerininde bakımları yapılması gerekiyor. Ayrıca düşük hava akışı ve kötü hava kalitesine karşı da polen filtresinin yaklaşık 15000 km de bir değiştirilmesi tavsiye ediliyor.

 

Doğru Ortam Sıcaklığı

Araç içerisinde düşük sıcaklık konsantrasyonu bozabileceği gibi aynı şekilde aşırı sıcakta aynı etkiyi verebilir ve uyku hali getirecektir. Bu sebeple otomobil kliması‘nı standart oda sıcaklığı ya da 24 derece gibi değerlerde ayarlamanız gerekiyor. Araç içerisinde en doğru hava sıcaklığı bu olacaktır.

 

Klima Araca Çok Yaktırır, Cam Açmak Bedava! 🙂

Bir çok sürücüde aracının çekişi düştüğü ve yakıt sarfiyatının arttığını düşündüğü için klima kullanmaz, camları açarak seyir etmeyi tercih eder. Ancak şu da bilinmelidir ki camları açmakta yakıt sarfiyatını artıran bir unsurdur. Çünkü camlar açık gidildiğinde rüzgar direnci artar ve araç ilerlemek için daha çok güç harcar. Özellikle 60 km/s hızın üzerinde klima kullanımının neredeyse yarısına kadar bir ekstra yakıt sarfiyatı gerçekleşir.

 

Otomobillerde klima kullanımıyla alakalı bir televizyon kanalına verdiğimiz röportaj;